Mail boxım mesleki veya eş-dost mailleriyle dolup taşmaz benim.
İstanbul'daki kültürel aktivitelerin mailleriyle taşar...
Bir süre önce Japon Konsolosluğu'da eklendi listeme.
Genellikle film etkinlikleri yaparken, geçen hafta sınırlı sayıda katılımcıyla 'Sake' tanıtım etkinliği düzenleyeceğiz mailleri boxıma düşünce bu kaçmaz diyip katılıyorum cevabını yolladım.
Yıllardır Japonya ve Almanya Konsolosluk binalarıyla komşuyuz. Alman Konsolosluğuna hiç vize almak için gitmedim ama eşşiz boğaz manzarasına bakan terasında çok etkinliğe katıldım. Hatta konsoloslukta çalışan bir ateşenin bana vurulmasıyla kimsenin gezemeyeceği yerlerini gezip, 'çatısından' İstanbul'u bile seyrettim! :) Komşusu olan Japon'yanın binası mimar olarak çok ilgimi çekiyordu... Ama hep panjurları kapalı olan binanın pencere doğramalarını bile görmek mümkün değildi!
Sonunda hem Sake deneyimi hem de binayı görme şansına nail olmuştum! Kaçmazdı bu fırsat! :)
Dün akşam, Türk mimarisinin eşşsiz inceliklerini ve işçiliğini koruyan binanın içine girdiğimde Sake-make umrumda değildi... Merdivenin ahşap doğramalarını, avludaki kafesin işçiliğini filan fotoğraflamak-ellemek istiyordum!
Ancak binaya adım atar atmaz etkinliğe katılmış 2 tane kelli felli beyefendiyle burun buruna gelip benimle nazikçe sohbet etmeye başlamları içimceki canavar mimarı dizginlememe neden oldu! :)
Üst kattaki zarif duvar süslemeli salona adım atar atmaz bizleri ilk Sakemiz karşıladı. 6 tane Sake tadacaktık. Ve ilki, Daiginjo Hitenzan buz gibi kadehlerden bize gülümsüyordu. %35lik pirinç ve %17'lik alkol oranıyla aperatif olarak güzel kokusuyla tanınırmış... Ben pek kokusunu alamadım... Ama tadı, içimi hafif ve güzeldi... Girerken elimize verilen notları okurken güzelce bana eşlik etti... :)
Sake çok eski bir içki. Japonya'da M.Ö.2500 yıllarında ilk pirinç üretimi başlamış... Tarihte ilk Sake'ye M.Ö. 300 yıllarında rastlanılıyor... Varlığı kanıtlanan en eski üretici 1140 yıldır işletilen 55. kuşak üreticiymiş.
Bu sırada tam 2. Sake'ye geçildiğinden not almayı bırakıp koku ve tad testine ilgimi kaydırdım... Ve test yaparken ülkemizde sadece son 10 yılda aslan sütü üreten firmalarımızın çeşitlenmesinin ne kadar acı olduğunu düşündüm. Adamlar milattan önceden-sonradan bahsediyorlar biz bu topraklar üzerinde yaşamış tüm uygurlıklardan bize miras kalmış içkileri koruyup kollayamamış geliştirememişiz... Kapadokya Şarapları mesela... Şartlardan yüzyıllardır aynı aile yada firma tarafından üretilmesi belki mümkün değildi ama Japonların övünç duyduğu gibi bizde bak bu milattan önceye dayanır, toprağımızın-vatanımızın ürünü mirasımız diye tanıtım yapabilirdik... Amaan neyse bu 2. nefismiş yahuuu... Vatan millet sakaryayı boşver diyip tadımın keyfine geri döndüm... :)
Sake su ve pirinçten yapılan fermente bir içki.
Güzel bir Sake için su çok mühim. Japonya çok yağış aldığı için, doğal su kaynakları çok fazlaymış... Çok kaliteli içme suyumuz var dediler... Fransızların Evian'nı yerine Capon suyu içmek daha in ve sağlıklı olur bence havayı-civayı sevenleeeer... ;)
Sake 2000 yılı aşan bir fermante litarütürüne sahipmiş! İçki diyip geçmemek gerekiyor. İzlediğimiz dvd'den gelenek-kültür ve bilimin birleşkesi olan el emeği-göz nuru bir içki olduğunu öğrenince yudumlar daha saygıyla inmeye başladı boğazımızdan!
Pirinç yetiştiren bir ülke olsakda Migrostan baldo prinç alır geçer gideriz... Ülkemizde çok çeşitli pirinç üretildiğini sanmıyorum... Üretiliyosa da bilmiyorum ama Japonya'da 300 çeşit pirinç üretildiğini ve bu çeşitlerden 100 tanesinin Sake için üretildiğini biliyorum! (Hem içerim hem dinlerim hııck! :p)
Öğütme işlemi Sake'nin en önemli işlemi. Bize tanıtılan Saklerde alkol oranından önce içinde ne kadar pirinç var onu söylediler... Öğütme pirinç oranını ayarlayan, nişastayı-yağları ayıran bi işlem... Bu konuda not almışım ama dr. yazısı gibi! Okuyamıyorum. Muhakkak 3. Sakeye denk geldi bu not! Öğütme önemli işte yeter bu bilgi size... :p
Kadın Sakelerinde yumuşak su, erkek Sakelerinde seret su kullanılırmış... Sert bi kadın olarak en beğendiğim 2 Sake erkek sakesi oldu! İçkilerde bile kadın-erkek ayrımı... Iyyk! Bu detay anlatılırken Türk ve Japon toplumunun erkek egemen kültürüne sövüyodum!
İç, test et, dinle, not al, sosyo psiko düşüncelere dal... Dışardan Sake test eden mutlu bi kadın gibi görünebilirim... Oysa bakın... :p
Sakenin üretimini dvd'den izlerken, tecrübenin ve insanın öneminin teknolojiye rağmen önemli olacağı noktaların hep olacağını düşündük... Galiba bunu bi ben düşündüm... Neyse işlemleri kısaca anlatma imkanım yok... Yazı zaten uzun oldu bir de o konuya girersem kimse okumaz!
Yapım aşamasının bir detayından bahsedeyim sadece; 30 günün sonunda Sake'nin hazır olduğunu ilan etmek için fabrikanın kapısına servi yumağı asıyolar. Bu çok hoş, güzel ve ilginç bir detay. Tüm dünyaya Sake doğdu diyorlar... :)
Gelenekler ülkesi !
Bize test ettirilen 6 Sake'nin yanında uyumlu yemeklerde ikram edildi.
Edildi ancak, 19'da başlayan etkinliğe herkes aç gelmişti! Türk insanı ekmeksiz, tayni şeylerle doyar mı?! Doymaz... Bir de her gelen uyarıyla gelmiş aman Sake çarpar dikkat demişler! Sake'nin alkol oranı şarapla aynı... Adam gibi içmezseniz herşeyin çarptığı gibi çarpacak bir içki. Yoksa diğer içkilerden farklı bi çarpması yok!
Çok güzel bir etkinlikti. Yurtdışında Sake'yi tanıtmak için kurulmuş Sake Samurai aktivitesinin yöneticisi tanıtımı yaptı. Adamlar tanıtım için ekip kurmuşlar! Bizim şaraplarımızda kendi yağlarında kavruluyorlar. Bizde de böyle bir tanıtım ekibi kurulsa...
Tadımı yaptık yedik içtik notlarımız aldık çıktık... Çıktık ama tatdığımız Sake'ler marketlerde varmı nerden buluruz ülkemizde sormayı unuttuk... :(
Bize tanıtılan markaları yazıyorum efem; Bi Capon restoranına filan giderseniz Sake içmek isterseniz buyrun bu bilgileri şey ediniz. Şşşş banada bi suşi ısmarlarsınız artık bu kadar yazdık çizdik sizi cahillikten kurtardık dimi yani... ;) :
1-Daiginjo-Hitenzan %35 pirinç %17 Alkol içeriyor. Aperatif Sakesi.
2-Junmai-Daiginjo-Shichida %45 pirinç %16.8 Alkol içeriyor. Beyaz etli balıklarla uyumluymuş. Levrek Carpaccio eşliğinde tattık biz. Bu 2 numara en en beğenilen oldu.
3-Jizake-Tenzan %60 pirinç %18 Alkol içeriyor. Baharatlı ve sulu yemeklerle uyumlu. Türk mutfağına uyabilecek Sake. Izgarada pişirilmiş mini köfteler ve domates sos ile test ettik.
4-Junmai Daiginjo-Onkochishin %45 pirinç %16 Alkol Baharatlı ve domates soslu yemeklere uygun. Yer fıstığı oslu tavukla test ettik. Bu Sake oda sıcaklığında servis ediliyorç 21.yıl bekletiliyor. !!! Nefisti! 2ve4 !
5-Tenzan Junmai Ginjo Köpüklü-Origarami %55 pirinç %17 Alkol. Bir sene buzdolabında soğutulup servis ediliyor!!! Kızartma ve yoğurt kullanılan yemeklerle uygun. Kuzu ciğer tava ile test ettik.
6-Sudaç Bunun oranlarını kaçırdım not alamadım. Limonçello gibi bişey. Yemeğin sonunda tatlı yerine içilirmiş. Soda ile beraber içilmesi uygunmuş...
Dün akşam öyle tayni suşi ikram ettilerki dişimin kavuğuna gitmedi... Nassı aşeriyorum... Siz okurken bende suşi yemeye gidim bari... ;)