Ozborn'dan Merhaba...

Ortaya karışık, akla, yüreğe ne düşerse buraçta...

Etiketler

7 Temmuz 2012 Cumartesi

Alaçatı Pazarı ve Balık Mezatı

Çeşme'de pazar pazar dolanmak en büyük keyfim! 
Her şey nasıl güzel, nasıl taze...
Perşembeleri Ilıca,
Cumartesileri Alaçatı,
Pazarları Çeşme'de pazar günü...
Çeşme pazarına çok gitmiyorum... hatta mümkünse pazarları Çeşme'ye inmiyorum... Normalde de park sorunu yaşanan ilçede sokak aralarına kurulan pazar yüzünden arabanız başa bela oluyor!!!

Bu gün erkenden uyandım ve koştura koştura Alaçatı pazarına gittim. Kahvaltı-alışveriş derken saat 11'de yapılan balık mezadını kaçırmamaktı telaşım bu gün...


Hep sonuna denk geliyordum bir türlü izleyemiyordum...
İnsan bu neyi merak edeceğini kestirmek zor... ;)

Henüz kurulan pazarda dolanmak seçim seçeneklerinizi kısıtlasa da sıcak bastırmadan rahat rahat dolanmanız için iyi oluyormuş... :)
Pazar dolanıp da aman aman bir şeyler aldığımı sanmayın... Tarla domatesi, beyaz soğan, fasulye -bezelye benim alışverişim... Ah bilsem güzelim, caaanım ege otlarını pişirmeyi alıp yapmazmıyım!!! :))

Pazarın girişinde ki Yeşil Bahçe yeşillik aldığım yer... Rokalarına kefilim... Sırf salatalık ot yok elbet orada bin bir çeşit ot var. Devamlı ordan alışveriş ettiğim ve bizim hatunların yapmadığı bir şekilde her seferinde hal hatır sorduğumdan pek bi kıymetli müşteriyim...  Otların tarifini istesem seve seve anlatırlar aslında... Haftaya ot çılgınlığı yapayım ben eveeet... :))

Bu gün yanımdan geçen hanımın kızına verdiği infoyu bende size vereyim, Alaçatı pazarı Türkiye'nin 10 büyük pazarından 3.müüş!!! Hatun saymaya başladı tek tek, 1. şu, 2. bu diye... Herkesin ilgi alanı farklı işte... Farkında olmadan bana da öğretti ben de size... ;) Evet Alaçatı pazarı bölgenin en büyük pazarı... Tekstil ve züccaciye ihtiyaçlarınızı da karşılamanız mümkün... 

Genellikle alışverişten sonra yeşil bahçenin karşısında yer alan pazar cafe'de oturup otlu gözleme yemeği ve yerken de eşlerini bekleyen İzmir'li beylerin sohbetlerini  sanki Çeşme gazetesi okuyormuş gibi yaparak dinlemeyi çok seviyorum. Bir nevi kulak röntçülüğü manyaklığı geliyor bana bu cafede... :) Faydalı veya değil Çeşme-İzmir hakkında yaşamış görmüş beylerin dedikodulu sohbetleri çok hoşuma gidiyor... Geçen sene bir kaç yazı konusu bile çıkarmışlardı bana... Arada onlardan duyduklarımla sanki ben de yerliymiş gibi ahkam kesiyorum eşe-dosta şşşş ;))

Otlu peynirli gözlemem efem...





Gözleme keyfini sadece cumartesi günleri yaşıyorsunuz... 2 tane ton ton teyze yapıyor gözlemeleri... Gözlememle mest olurken gelen-geçeni izliyorum, Çeşme gazetesini okuyorum, çevremdeki amcalardan ilgimi çeken muhabbette olanlar varsa onları dinleyip kendi kendime Alaçatı'nın daha doğrusu Çeşme'nin keyfini çıkarıyorum.... Mesleğim gözlem üzerine... Gözlem yapmadan-dinlemeden olmuyor... :))

Genellikle pazar günleri bu cafede buluşan bey efendilerden bu gün Ovacık mevkinde konut ve fiyat artışı olduğunu öğrendim mesela... Çok ton tonlardı, neredeyse 80 varlar, Ayayorgi'ye gitmeyi çok sevdiklerini öğrenince onlarla bir akşam çıkmak istedim! Ne kadar güzel içlerindeki yaşam enerjisi... Çeşme ve Alaçatı Marinalara gelen şık kadınlar ve erkekler çok hoşlarına gidiyormuş... Defile varmış gibi ha ha haaa diye gülerek anlattılar aldıkları keyfi... :) 

İnsanların sevgililerine-eşlerine davranışlarını izliyorum... Kimi koca nasıl titriyor eşinin üzerine, kimisi elinde purosu kendi aleminde... 

İncecik plaj elbiseleri üstlerinde, plaja giderken şöyle bir uğramış izlenimi verenler, pazara geldiğinin farkında olmayıp gece kulübünden çıkmış da gelmiş gibiler... Yandaki fotoğrafta zoom yapamadım...Son anda fark ettim ve çektim sizin için ;) Hatun giymiş dolgu topukları pazara gelmiş!!! Bilmiyorum pazara giderken giyinmek için ünlü bir modacıya sıkı bir koleksiyon mu hazırlatsam acaba? Oturup hikayeler yazıyorum ya da hikayelerini okuyorum... Ee evli barklı olmayınca eve yetişmesi gerekenler derdi olmayınca benim gibi keyifler yaşamak kolay...:) 

En büyük ilgi alanım olan amcaları dinlemek iyi oluyor çünkü, hangi sitede nasıl problem var öğreniyorsunuz... Ben veya bir arkadaşım ev almaya kalksak süper infolarım var... :))) Ev alma komşu al demişleeeer, ee bende değişik bi emlak danışmanlığı servisi verebilecek tecrübedeyim sayelerinde ;)))

Bir cumartesi beklerim efendim keyifli sohbetleri dinlemeye ;)

Ve balık mezatı... alışveriş çantalarımı Pazar Cafe'de Ramazan beye teslim ettiğim gibi hemen Yeşil Bahçe'nin yan tarafında ki su ürünleri binasına gittim... Sabırsız ben erkenden gittim! Gören de balık restoranım var sanır! Duvar kenarında nefis bir yere oturmuş balıklarını satmaya getirmiş bir balıkçının yanına gittim konuçlandım hemen...

Kedisiz balıklı yer olur muuuu? 





Kutuların üzerinde balıkçıların adı yazıyor... Mezattan önce kutular boşaltılıyor balıklar cinslerine göre ayrılıp tartılıyor, sırayla tezgaha yerleştiriliyor balıklar ve mavili bey kiloların notunu tutuyor...

Sizin yönetim kurulunuzun kararlarını bilmem ama burda karar budur! :))




Selçuk bey sabah tuttuğu balıklarla! Yanımdaki balıkçı üzgündü... 2 gündür tuttuğum şunlar diyerek kutusunu gösterdi... rast gelmeyince gelmiyordu... Hep beraber söyleneni racona uyarak bende söyledim... Girdiğin ortama uyacaksın bebeeem uyamayıp uyuz nişantaş kadınlığı yapacaksan otur evinde yanniii ;))

Uyyy paluklara cel daaa!!!





Onca balığı tart yerleştir! Zor zanaat! Bu amca açık artırmayı yönetti... Ancak dediğinden hiiiç bişilercik anlamadık. Hatta kelli felli bi amca bana döndü kaç dedi dedi... Walla ben de anlamadım dince kızgın bi bakış attı bana! Ulan boynumda fotoğraf makinesi var, belli ki alıcı değil turist Ömerim!!! Ne kızıyon beaa, git dibine adamın cık cık yaaa... :)) Rulet masası stresi gibi bişi galiba... :pppp

Ay daha tezgahın yarısı bile dolmadııı!!!





Derken bu abiyle abla geldi kendi balıklarıyla!




Kafalar yana efem... Döndürmüyo!!! Yanımdaki balıkçı söyledi, teknesi olanlar tuttukları büyük balıkları buraya getirip bilmem nerenin en büyük balığı benim balığımdı diye fotoğraf çektirirlermiş efem...  Egomu diyosunuz siz dedi balıkçı evet dedim... Ego tatminine geliyolar işte yaptı... Eee yani orda adam ekmek parası derdinde sen bilmem kaç bin/milyon dolarlık teknen ile şeylerini yayıp tutmuş olduğun balığın havasının... Tokanıyor yerli balıkçılara bu tavır bilginize... Eşi-dostu uyarın...

Her yer balık ve alıcı !!! Siyahlı bey ve pembeli hatun takır takır aldılar... Sonuna kadar beklemedim... Ben giderken mercanlar 55'den gitti... Pek öyle ucuz değil... Çatır çatır cash... :) Benim ağız tadıma uygun dil, levrek, çipura olaydı ben de hevesimi almak için denerdim de ne yapacaktım o kadar çok balığı işte o muamma! :)

2 haftadır pırasa çiçeklerini görüyorum... Egeliler her türlü yeşilliği yiyolar diye nasıl bellediysem bu gün dayanamadım sordum ne yaplılıyo bununla dedim, adam süüüüs yaptı! Haaa... ha ha haaaa :))) Oldum... 


Dekorasyon dergilerini karıştıran pazarcı arıyorsanız adres Alaçatı efem!!! Bu sene enginar çiçekleri de satılıyor süs diye. Enginarı çakmıştım da pırasa çiçeklerini nedense yenir olarak şey etmeyi şey etmişim... :))))

Kabak çiçekleri de çiçek dolması için mi yoksa süs için mi? Amaan kafana göre takıl istersen dereotu doldur vazonu kime ne beaa!!! :))))


İster dolmalık ister süs... Her şey o kadar doğal, o kadar güzel kiiiiii !!!




Bezelyelerim zeytinyağlı olmadan önce size gülücük veriyor ;)




Nefis süt darısı... Düdüklüsüz de pişiyor ama düdüklü tencere sevdam ayrıdır benim ;))




Bu nefis süt mısırın üstüne tereyağ konmaz ama işte amerikalılığım tuttu!!! Efenim ben bunu afiyetle yerken bu gün sizin oraçlarda da pazar vardır gidin keyifli keyifli dolanın gözleriniz sebzelerle keyif etsin derim... Beklerim efendim... Cumartesi günleri Alaçatı pazarı keyfime katılmak isterseniz ben her  hafta sonu ordayım ama saat vermem na mümkün... ;)

Afiyetle iyi pazarlar ve rastgeleeee ;)

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Alaçatı gece hayatı ve meşhur Ege yemekleri ile biliniyor. Alaçatı beldesinin özel kültürü ile şekillenen eğlenceli havası ve yiyecek – içecek zenginliği sizleri bekliyor… Alaçatı’da ne yenir, ne içilir, hangi mekanlarda eğlenilir gibi sorularınız varsa doğru adrese geldiniz…

http://www.alacatiotel.com.tr