Ozborn'dan Merhaba...

Ortaya karışık, akla, yüreğe ne düşerse buraçta...

Etiketler

5 Ocak 2011 Çarşamba

Sergiden sonra...

Yeni yılın 2. günü kültür delisi olarak annemle Pera müzesine gittik.
Haftasonları müzeye gitmek büyük hata ya neyse...

2 tene nefis sergi var Pera müzesinde...
Frida Kahlo ve Diego Rivera ile Çarlık Rusyası'ndan Sahneler...


En üst kattan gezmeye başladığımız müzenin ziyaretçileri ve müze yönetimin tutumu beni hayrete düşürdü...


İçerisi nasıl kalabalık !!!


Yurt dışında artık sergi ziyareti için rezervasyon yapılıyor !!!

Biletinizi belirlenmiş, size uygun saat dilimlerinden birinden alıyorsunuz ve sergiyi ancak biletinizin üzerinde yazan o saatte gezebiliyorsunuz...

Buda curcuna olmasını engelliyor...


Bizim gibi hazır yurt dışındayım bide sergi gezeyim diyenler için bazen size uygun olan güne-saate bilet bulamama gibi kötü bir süprizi olsada adam gibi sergi gezmek için en doğru çözüm yolu bu!


Memlekettede başlaması gerekiyor...


Çarlık Rusyası'nın tabloları nasıl nefis... İnsanı nasıl etkiliyor, düşündürüyor, alıp görürüyor... Canlı gibi tablolar... Ancak kalabalıktan ve sergi gezme kültürü olmayan memleketimin insanı yüzünden her tablo önünde ayrı bir sinir krizi geçirmektesiniz...


Milletin elinde cep telefonları veya minik dijital fotoğraf makineleri şak, şak, çık, çık fotoğraf çekiyorlar !!!


Tüm dünyada şikayetçi olduğum şey sergi kitapçıklarının, hediyelik eşyalarının çok pahallı olmasıdır... Elbette o güzelliklere sahip olma dürtüsünü anlıyorum insanların ama, serginin içine ederek, diğer insanları rahatsız ederek bu arzuyu gerçek kılmayı anlamıyorum !!!


Bir şekilde tüm tablolarda yanıma düşen cep telefonuyla durmadan fotoğraf çeken koca adamı azarlamadan edemedim !!!


Adam şaka gibi, ondan kaçtıkça pıt önünde durduğum tablonun olduğu yere geliyor, vücut diliyle hadi kay kenara dermişcesine hareketlerde bulunuyor ve benim istem dışı kaçmak için attığım en ufak adımı fırsat bilip kadrajında ortalamayı yapıp fotoğraf çekiyor !!!


En sonunda sert ve aşağlar bir ses tonunda 'serginin kitapçığı satılıyordur!' dediysemde adama hiiiç tınmadı !!!


Bu arada sosyetik bir mimarımız eşi ve çocuğuyla sergiyi geziyordu ve yan yana düştüğümüz bir an kulaklarıma inanamadığım bir şey söyledi; (İsimler değiştirilmiştir efem)


Ahmetciiim, Rusya'da çok fakirlik varmış ondan komünizm gelmiş dimiiiii?

!!!

Yorum var da yok !

Hanfendüüü benden yaşça büyük. Öğrenimi büyük ihtimalle sağ-sol olaylarına denk gelmiştir... Neyin neden doğduğunu, olduğunu az çok bilmesi gereken bi dönemde öğrenim görmüş diye düşünüyorum.... Şimdiki neslin cehaletini, bilgisizliğini anlarımda onun?


Eee yani kadı kızındada kusur olur, koskoca mimar komünizm neden gelmiş, kim yakalamış, kim pişirmiş, kim yemiş, kim okuldan gelmiş hani bana hani bana demiş bilmiyor olabilir... Sonuçta bende koskocaaaa olmasamda mimarım ve onun Christian Louboutin kültürüne sahip değilim mesela... :pppp


Bilmemek değil öğrenmemek ayıptaaa, bu yaşta, hemide 'cemiyet' hayatımızın önemli şahsiyetlerinden oluptaaaaa... Neyse... :))))


Frida Kahlo sergisi nefis...

Biyografisinin anlatıldığı videoyu izlerken hem zevkten dört köşe oluyorsunuz hemde kadının yaşadığı acı ve üzüntülerden yüreğiniz cız-bız köfte oluyor...

Nefis bir sergi kaçırmayayın derim. Ancak haftasonu yerine bir şekilde hafta içi gidip ziyaret edin... Ben bir fırsat ayarlayıp yeniden sakince gezeceğim.

Hafta başı Pera müzesinden çocuklar için yaptıkları bir eğitimin maili geldi.

Aynı eğitimin memleketimin kazık insanlarınada verilmesini istiyorum.

Bir sergi nasıl gezilir, hangi mesafeden bakılır, tablo nefis ötesi olsa dahi kafayı çerçeveye dayayarak çek çek beni çek yapılmazı öğretsinler istiyorum !!!

Yuuuuh Facebookta da Frida'nın portresiyle bi fotonuzda olmasın !!!

Azcık başkalarınada saygıyı, kültürü, nerde ne yapılırı bilmek gerekiyor... Ağaç yaşken eğilirde, memleketimizde kültüre ve sanata verilen değerden dolayı eğitilememiş işte de... Zararın neresinden dönülürse kardır dimi? ;)

Hiç yorum yok: