Ozborn'dan Merhaba...

Ortaya karışık, akla, yüreğe ne düşerse buraçta...

Etiketler

5 Ekim 2012 Cuma

Acemi peyzajcıdan haberler!

Bu yaz bahçeyle uğraştığım kadar başka hiç bir şeyle uğraşmadım!
Çapa yapmaktan kol kaslarım Rambo'nun kıskanacağı güzellikte!!! 
Zen Garden'dan aldığım, etraftan yürüttüğüm tohumları ekmek, çıkmalarına sevinmek, etraflarını saran ayrık otlarınını ayıklamak, iyi kötü bir peyzaj düzenlemesi olsun diye çizdiklerimi uygulayamasam da ciddi ciddi emek harcadım bu sene bahçeye!!! 

Daha önceden gelişi güzel ekilmiş çiçekler ve ağaçlar olduğu için bahçenin düzenlemesini onlara göre planlamak zorunda kaldım... Pek simetriye kaçmayan organik bir tasarım anca kurtarır durumu dedim... Çimin bakımı zor... Ne kadar az çimlik alan o kadar rahat yaşam! Üst yamaçta nefis inşaat artığı beyaz taşlarda var...Toplarım onları borderline olarak kullanırım... Ala ala... peyzaj mimarı ucundan uğramış gibi cillobun alası şeklinde olur dedim... Dedim ama... Çapa yapmanın, toprağa artistik şekil vermenin, ayrık oyu canavarıyla uğraşmanın ne kadar zoooor olduğunu hesaba katmamışım! Bu sene 2 köşeye yarım daire şekli verdim... Planın köşe kısımları uygulandı desek olur... Seneye inşallah kısmetse ve maşallah kazım yetime göre bahçe yandaki çizime daha bi benzer... Ama tıpkısının aynısı sözünü vermem zor... :))

Zor geldi kaz kaz... baktım çıkamicam ben bu işten sağ-salim... Dedim bu seneyi mevcutların altını iyice temizleyerek topladığım taşlarla donatarak yırtim! Görmüş olduğunuz poşetlerde topladığım taşlar var... Aaa ne çok demeyin... Şekline şemaline toplarken dikkat etsem de yerleştirirken ayrıca elden geçiyorlar... Ve bir çoğu uygulama esnasında beğeni limitlerimi geçemeyip  hoop yallah oldu... :))

Zen Garden'dan aldığım kır çiçekleri tohumları... 
Biraz salla pati ektiğimden çok üst üste çıktılar ama nefis büyüdüler ve nefis çiçek verdiler! Bu köşeyi kır çiçekleriyle donatmak istiyorum planımın denemesi olarak gururla iftiharla size sunarım! :) 

Ev kiralık ev! Böyle olunca bahçe duvarlarına masraf yapılamıyor... Annemin biricik Ghanası... Yani Gana çiçeği... imdadımıza yetişiyor... Güzel çiçek açar, çok ürer ve iyi boy verir... Sıvalı duvarları kapamaya ondan iyi çözüm mimardan peyzajcıda bu kadar  kardeşiiiiim!!! Şimdi sınavsız-mınavsız master hakkı var ya direk peyzaja yazılıcam eheee... Kendi bahçemde denemeler yapıp Çeşmelileri soyucam ;)) Geyik bir yana efendim seneye inşallah bu duvarın önü afilli bi şekil almış olacak şimdilerde Gana yetiştirme alanım olarak hizmet vermekte...

Ghana tohumu efem... Dolaşırken hoop hooop topladım... Tamam arada koparmış da olabilirim... ;)




Bahsettiğim çiçek bu... Bu tohumdan yetişme değil... Bi yerden köküyle aşırılıp tarafımca  ekilip üremesi sağlanmışı... ;)




Sadece çiçek ekmekle uğraşmadım bu yaz... hareketsiz bahçe sevmiyorum... Nasıl hareket verebilirim dedim, Çeşme'nin ünlü yelken heykellerinin oralarda dolanırken kütükleri gördüm hooop attım arabayaaa zevkime göre yerleştirdim... Rüzgarsız akşamlarda üsteki dala rengarenk Tchibo fenerlerimi asıp keyif yapıyordum... Kütük sanatımın etrafına sarımsak çiçekleri aldım... Şu an saksıda duruyolar... Aslında onları da ekmem gerekiyordu ama kazmak çok yorucu olduğundan 7 tane çukur kazmayı gözüm yemedi... 2 farklı boy var... Büyük olanlar pahallı olduğundan 2 tane aldım küçük boyları daha ucuz olduğundan onlardan fazla... Ev benim olsaaa, kışında bir şekilde gelebilsem feda fedaaaaa... ama... 

Bence süs kabaksız, su kabaksız bahçe olmaaaz! Bence öyle... 




Tohumlar Zen Garden'dan... Geç ektiğim için kabağım anca çıkıyor... Bakarmısınııız ne güzeeeeeeeeeeeel ! :)



Kaktüs sevdamı sonunda  toprağa taşıdım... Bahçenin bir köşesinde  kır çiçekleri diğer tarafında kaktüsler olsun dedim... Kaktüslerin bir çoğu aşırmacadır efem... Bir söz vardır aşırma olan güzel tutar diye ;) Saksıdaki gözümün nurlarına kıyamadım... Bunlar bu seneyi geçirmeyi başarırlarsa diğerlerini de ekeceğim... Zen bahçem efendim... İnşaat artıklarını bırakanlara bu seneye kadar çok sövmüştüm ama mıcırlar sayesinde  kaktüs bahçem istediğim gibi oldu... Birazcık daha mıcır toplamam gerekiyor ama... 

Büyük taşlar deniz kenarından... Çam kozalağı ortalıktan... Evet birazcık daha mıcır şart... Beyaz mıcır olsa daha güzel olur ama onlar parayla satılıyor... :)




Tohumunu geçen sene ektim... Aslında arka bahçeye bir sürü palmiye tohumu ektim ama sadece bu tutmuş! Ben ektim beeeen benim palmiyeeem!!! :)


Arka tarafın toprağı çok kötü. Ön tarafa eve taşındığımızda toprak attırmıştık ama arka taraf bildiğin inşaattan kalan toprak! Özel toprak alıp takviye yapıyorum palmiyeme ve arkada ekili olan diğerlerine...

Buda annemden palmiye... Ön bahçede girişte... Bunlar büyüyecekte, görücem de... :)



Annemin palmiyesinin arkasına manolya ağacı çekirdeği ektik... Bakalım görücez... Dedim ya deniyorum her şeyi :)) 
Zen Gardendan aldığım kadife çiçek tohumları nefis çiçek verdi...Çiçekler yamuk bir form içinde evet... Seneye kolaylık olsun diye bu sene düzeltmedim... 


Tayni tohumlarını kendi ellerimle ektim... Bebeklerim onlar... :) 




Ve ve veeee gözümün nurları, canımın içleri domatisleriiiim!!! Eylül bitti bunlar kızarmadı! Komşumuz verdi fidelerini bir tanesi büyüdü ve 2 domates verdi :)


Seyahatlere gidip gelince arka tarafın insansız sulanması imkansız olduğundan pet şişelerle sulama yaptım efem... Domatislerim, kabaklarım  susuz kalmadılar ben gezerken... :)

İtinayla tavsiyem olunur efendim... Seyahate giderken bu yöntem can kurtaran! Pet şişeleri boyunlarından delmek daha iyi olur ama benim şişeler nedense pek inat çıktılar uğraşamam diyip kapaklarından delip gömdüm... Boyunlarından delip koyduğunuzda da kapakları kapalı olacak... Kapaksız gömerseniz ki denedim çok çabuk suyu alıyorlar... Toprakları ıslak olsada... Her daim kapak kapalı olacak ;) 

Yine bi yerlerden aşırılıp köklenmeleri için suda bekleyen çiçeklerim... :) Bir ara onlarda topraklarına kavuşacaklar :)



Bahçenin son hali bu... 2 köşe yarım daire formunda aralarındaki alanda ganalar ekili... seneye limon ağacına doğru hareketli bir şekil alacak düzlük... Eee yani tek kişilik amele gücüyle olan bu!!! Beğenmeyen gelsin seneye çapa yapsın ;)

Saksı bahçem! Yok yok! Biliyorsunuz babanemin tabiriyle çok sefa pezevengiyim! Akşamları mumlar-fenerler yanmadan sefa kesinlikle yapmadım! :)


Bunları Migros'ta yeni buldum! Namussuzlar saklamışlar rafın dibine!!! Karıştırasım tutmasaydı  bulamayacaktım onları!!! Amcamın tabiriyle akşamları yatırız efem... Her türlü dilek-adaklarınız için mum-fener kapıp geliyosunuz ;)))




Pet şişe koyamadığımız saksıların altına poşet koyuyoruz fazla su akıyor ve ordan çekiyor... :)




Bu sene kabası tamamdır bahçenin seneye eh, bi sonraki sene yeees! Hızlandırmak isteyenler sponsor olabilirler kabulümdüüür ;))
http://www.zengardentr.com/

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bende tam bir bitki avcısıyım bulduğumu ekiyorum ama çoğu ayaklanıp gidiyor olsun pes etmiyorum kaktüsmeraklısıyım satın alıyorum gördüğüm yerlerden istiyorum sayısını tam bilmiyorum ama onları çok seviyorum.....