Ozborn'dan Merhaba...

Ortaya karışık, akla, yüreğe ne düşerse buraçta...

Etiketler

14 Nisan 2012 Cumartesi

Ekim zamanı ;)

Bahçecilik uğraş ister... Zaman ister, sabır ister...
Çok ilginçtir sabırla uğraştığım nadir konulardandır bahçecilik...
Seneler sonra yazlıkta da olsa bahçeli bir evimizin olması içimdeki bahçecilik merakını öyle böyle değil kabarttı...

Çeşme'ye gitmeden evvel, tohumları çimlendirme çalışmasına başladım...
Aslında biraz geç kaldım ama olsun... 
Tohum ve çimlendirme torfumu Zen Garden'dan alıyorum. Daha öncede mail adreslerini vermiştim ama yine hatırlatma babında vereyim : http://www.zengardentr.com/  

Zen Garden'dan viyol sipariş etmeme rağmen geçen gün internette sörf yaparken keşfettiğim kağıttan plant potlarda çimlendirme yapmaya karar verdim. Bir sürü eski gazete kağıdı toplayıp ellerimi 50 defa yıkadığımda anca çıkan siyahlığa rağmen sabırla bir sürü plant pot yaptım... :) Çok zevkli bir uğraşmış... Yaparken çaktırmadan da stres attığım için her halde bu kadar azimle yaptım :) 

Boy boy saksılarımı sabırla hazırladıktan sonra çimlendirme işlemi için tohumları ekme işlemine geçtim. Bahçe eldivenlerim Çeşme'de olduğundan ilk gün ellerim topraktan mahvolsa da azimle ekime devam ettim. 2. gün marketten aldığım şeffaf eldivenlerle bahçeciden çok ameliyatçıya benzer bi halde ekim çalışmalarıma devam ettim :) 

Mutfak ekim alanım oldu! Yandaki fotoğrafta Zen Garden çimlendirme torfunu görüyorsunuz. Torfu hafifçe ıslatmanız, nemli bir halde saksıya koymanız gerekiyor... Kesinlikle çok ıslak olmaması lazım. Islattıktan sonra elinizle sıkın ya da geçici olarak koyduğunuz altı delik bir kapta süzülmeye bırakın...

Kurbanlık koyun misali ekilmeyi bekleyen tohumcuklarım :) Nemli torfu saksıya koyduktan sonra tohumların üzerinde yazan ekim tarifine göre ekim yapıyorsunuz. Kimi tohumun üstü toprakla örtülmemeli, kiminin üstüne 1-2 cm'i geçmeyen elenmiş torf konulmalı... Eleğim de Çeşme'de kaldığından, kullanılmayan bir çay süzgecini elek ya yaptım. Demokrasiler de çareler tükenmeeez ! :))) Hele Ozy Ozborn bi şeyi aklına illa şu an şu saat yapıcam diye koymuşsaaaaa da... :))))

Viyol diye bahsettiklerim sağ taraftaki... Ekim yapılmış, can suyu dökülerek ortalığı batırmadan sakin sakin çimlenecekleri kolinin içine girmiş tohumcuklarım... ;))


Bi mimar olarak belki benden daha derli toplu-daha yaratıcı seralar bekliyodunuz... Mukadderaaaat ! :)))))) Alın işte size seracık. Birinin üstünde kitap poşeti diğerinin üzerinde şeffaf çöp poşeti ! Fıs fıs yardımıyla sulanıyorlar. Belirli bir sıcaklıkta ve ışıkta çimlenme olduğu için gün içinde güneşin konumuna göre yerleri değişip değişip duruyor... :)

Dere kumuyla ekilmesi gereken taynicik ötesi taynilikteki tohumlar için tuzluk almam gerekiyor... Ya da işimi görecek, delebileceğim plastik bişi bulmam... Asıl dğerli ve özel tohumlarım henüz ekilmedi... İnşallah pazartesi ekilecekler...

Çok basit ve zevkli bir iş... Hele Zen Garden'la çalıştığınız da yapmanız gereken sadece okuyarak uygulamak oluyor... 

2-3 hafta içinde çimlenme başlayacak. Mayıs sonu Çeşme'ye giderken bazıları büyümüş olursa şaşırtmaca yöntemiyle geçici olarak daha büyük potlara alınacak ve Çeşme'de terası süslemek için ya saksıya ya da bahçeye ekilecek... :)

Haydiiii deneyin... ;)

1 yorum:

belgincebelgince dedi ki...

Çeşme'deki bahçeyi görmek için şimdiden sabırsızlanıyorum. Emeğine sağlık Özlem'ciğim.