Ozborn'dan Merhaba...

Ortaya karışık, akla, yüreğe ne düşerse buraçta...

Etiketler

3 Nisan 2009 Cuma

Yogi yogi, ayı yogiiiii

Sonunda deneyimleyebildim!!!
Sonunda yogini oldum!
Ne oldun ne odun?
Yogini...
Kadın yogacıya yogini, erkeğe yogi deniliyor...
Hııım..

Hıım ya yaklaşın 2 senedir yoga yapmak istiyorum. Ama bir türlü doğru zamanı bulup ayıramıyorum ve yapamıyorum. Çevremde ki bir sürü kişiyi sağlıklı ve huzurlu yaşam adına yönlendirip göndermiş olan ben bir türlü kendimi gönderemiyorum.

Geçen ay iş arkadaşlarımdan birini sosyetik semtimdeki yoga merkezine yönlendirdim. Sahipleri bana pek bi burnu havada geldiklerinden kendim bi zahmet popomu kaldırıp mekânı internet harici görmeyi tenezzül etmediğimden onu kobay yaptım.

Mekan hatunun çook hoşuna gitti. Semtimizin ve sahiplerinin sosyetikliğine uymayan bir mekan olduğunu söyleyip illa onunla gelmem için başımın etini yemeye başladı. Bendenizde klasik bakarız bir ara bahanelerimle onu oyalayıp durmaya başladım…

Hatun haftada 2 gün gidiyor ve işe öyle bir aydınlanmış şekilde geliyor ki… Dışardan bile yoganın hatun üzerindeki etkileri fark ediliyor.
İster istemez benda bendaaaa oluyorum…

Neyse efendim dün akşam, deneme dersinin bedava olmasını da fırsat bilip yanıma bir başka yogi meraklısını da alıp mahallemde ki yoga merkezine gittim.

İlk defa yoga deneyimleyecek ben ilk deneyim için bilmeden Yin yogayı seçmişim. Yin yoga kısaca esneme yogası.
Yogayı gırgıra alan birkaç arkadaş tarafından niye gidiyosunuz ki biz sizi esnetiriz diyip ağızlarını kocaman açıp Aaauuuughhh diye esneyerek tiye alsalar da bizi, biz azmimizden feragat etmeyip gittik!

Kısaca bilgi verecek olursam;
‘’Sanskritçe’de “bütünleşme” anlamına gelen Yoga, bireyin bedensel, zihinsel ve ruhsal gelişimine katkıda bulunmayı ve bu üç boyutta da farkındalığını artırmayı amaçlar. Düzenli yoga uygulaması sonucunda stres ile bağlantılı sıkıntılarda azalma görülür.Yoga omurganın sağlığında müsbet rol oynar, Yoga hareketleri omurganın esnek ve uzun kalmasını sağlar ayrıca kişiye esneklik ve denge kazandırır.’’
Ve ayrıca ‘’yoga iç organların doğru işlemesinde, kan dolaşımının artmasında,uykusuzluktan obeziteye kadar farklı hastalıkların önlenmesinde büyük rol oynar. Yogadaki nefes ve farkındalık çalışmaları ise duyguları dengeler.’’

Öğrendik mi efendim yoga nedir… Aferin… Ben olmasam cahil kalacaksınız! :p
Yoganın bir çok çeşidi var… Hepsinin etkisi farklı. Dün denediğim Yin yoga ise; Bedenimizin bağ dokusunu hedef alan bir yoga. Yapılan diğer tüm yoga çeşitleri (hatha yoga, asthanga yoga, kundalini yoga) yoganın yang formuymuş ve kas dokusunu hedef alırlarmış. Yin yoga ise genellikle diz kapakları ve sakrum kemiği arasındaki bölgeyi hedeflermiş. Hedef aldığı bu bölgede kaslar gevşek olmalıymış ve yapılan duruş uzun süre tutulmalıymış..

Çin tıbbında akupunktur noktalarını belirlemek için kullanılan meridyenler bu bağ dokusundan oluşurmuş. Bunlar, bedenin içindeki yaşam enerjisinin akmasını sağlarmış. Bağ dokusu iletkenmiş, aynı zamanda kısalıp büzülebilir ya da uzayabilirmiş. İşte bu nedenle yoga yaparak onu her zaman elastik tutarmışız ki bedenimizdeki yaşam enerjisi sağlıklı bir şekilde akışını sürdürsün. Yin yoga, diğer yoga çalışmalarını tamamlayıcı nitelikteymiş. Yin yogada çok fazla duruş çeşidi yokmuş, ancak yoganın yang formundan farklı olarak, yapılan duruş yaklaşık 5 dakika süre ile tutulurmuş. Bu sırada ilgili bölgedeki kaslar tamamen gevşek olurmuş. Bu sürede o bölgedeki bağ dokusu gevşer, rahatlar ve enerji akışı canlanırmış. Duruş sırasında bedende rahatsızlıklar hissedilir ve duruştan çıkma isteği olabilirmiş, önemli olan bu rahatsızlık hissine takılıp kalmamakmış. Yin yoga yaparken istediğiniz gibi nefes alabilirmişsiniz, ama nefesin rahat ve derin olması duruşu kolaylaştırırmış.

İyi peki dedik… Huzur dolu, parke kaplı sınıfımıza girdik. Matlarımızı yaydık, gerekir diye çuval benzeri yastıklarımızı, matın üstüne sermek için pikelerimizi ve tuğlalarımızı aldık.

Şimdi muzur 3 hatun yoga sınıfında olunca baştan her şey zıvanadan çıkıyor doğal olarak. Bir mimar olarak ahşap blokları üst üste koyup bilinçaltımdan fışkıran yaratıcılığımı sergilemeye başlamıştım ki fıstık ötesi, taşın taşı siyah bodyli kısa saçlı bir hatun başıma dikildi ve onları pozları yaparken kullanıyoruz dedi…
Hödööö?
Ben hocanızım dedi…
Örtmenim bu gün ilk günümüz de ne nedir anlamaya çalışıyoruz ehe ehee yaptık.
İlk yoga deneyiminiz ve ying yoga yapıyorsunuz haaa? Yaptı… Bizde saf saf heee nolcek ki dedik…

Ders başladıktan sonra gördük ve anladık ki ilk deneyim için ilk başta pes etmemize neden olacak bir türünü deniyormuşuz!!! Ve dün iş arkadaşımın bana çok esnersen seni kıskanırım demesinin nedenini anlıyoruuuuum !

Acemi olmamızdan ötürü öne yerleştirildik. Ve hoca denilen yaratığın fiziki muhteşemliğine dağdan inmiş sapık abiler gibi bakmaya başladık.
Laaan taş lan bu karı…
Heeee…Taş, taş…
Gördün mü poposunu…
Gördüm gördüm…
Sussana kızım sapık sanacaklar bizi, adımız lezbiyene çıkacak…
Ne sanırlarsa sansınlar gözün gördüğü gerçeği söylüyoruz yaw!
Şiiiş, kaç ders sonra böyle olunuyo acep? Sporu boşverip sabah akşam yogamı yapsak?
Ehiii ehiiiiiii… : )))))))

Bizim geyikler devam ederken, benim oynadığım bloklar sırtımızın altına konuldu, sırtımızı blokların üstüne bıraktık, ayaklarımız bağdaş kurmuş vaziyette kollar iki yanda serbest şekilde nefes çalışması başladı… Ağızdan derin nefes alıp tüm göğsü şişiriyorsunuz ve tüm sınıf aynı anda Aaaaaaııııhhh diye nefesi bırakıyorsunuz.

Dakka bir gol bir taş hoca yanıma geldi, en zorunu seçmişsin dedi, blok biraz daha yukarıda olacak… Kendi kendime zoru başarmış olmanın sevinci ve hocanın gelip kolayı yaptırmasıyla rahatlamış bir halde hülyalara daldım.

İlk iki harekette zorlanmadım ancak 3. hareketten sonra eski esnekliğimden hiç bir şey kalmamış olduğunu utanç içinde deneyimledim.

Örnek verim efendim: Diz üstü çöküyosun, sonra bi ayağını elinin yanına getiriyosun, sonra dirseklerini de yere koyuyosun –ı-ıh koyamıyosun… Bendeniz yapamadım. O pozisyonda 5 dk. Duruyosun. Kalçaları serbest bırakıyosun… Oldu gözlerim doldu… Bendeniz 2dklık cebelleşme sonucunda bebek pozisyonuna geçip dinlenmeye bıraktım kendimi…Bu hareketi herkes yapmayı beceremedi Allahtan ama bi hatun vardı, yılan mübarek! Sonradan öğrendik ki hocaymış!!! O yüzden bu kadar esnekmiş… Kaç senedir yapıyomuş…Biz de zamanla oalcakmışmışıııız… İnanmadım ya hadi neyseeee… :p

Çok gülerim sanmıştım. Çıkan sesler, inlemeler, hareketleri yapamamayı kafama takma filan… Hiç biri olmadı. Çok şaşırtıcı bir şekilde ilk hareketten sonra bulutlara yükselmeyi bile başardım.
Dersin sonunda bütün sınıf huşu içinde bulutlara yükseldik.

Kaslar esnedi… Çok ilginç siz yapamam deseniz de vücudu serbest bıraktığınızda yer çekimi sayesinde esneyip neler yapabiliyorsunuz. Yakında balerinler gibi oturmayı da başarırım gibime geliyor !!!

Hareketler çok zor değil ancak, yaklaşık olarak 5dk. Boyunca kıpırdamadan aynı pozisyonda duramam deseniz de durabiliyorsunuz… Farkındalığınız artıyor, bir şekilde vücudunuzu dinliyor ve her iki yanınızın farklılığına şaşıyorsunuz. Bazı hareketler de sol sağdan daha esnek olabiliyor mesela…

Ders bitip evlerimize giderken, göğsü açma egzersizlerinin çok iyi geldiğini fark ettim. Tüm gün boyunca fosur fosur sigara içmiş ben sanki dersten sonra eve yürürken hiç sigara içmemiş ve sanki temiz havalı bir yerde yaşıyormuşçasına rahat ve kaliteli nefes alıyordum.

Dağdan inmiş ayı abiliğimiz dersten sonrada devam etti. Yanımda götürdüğüm çıtır, arada hoca hareketleri doğru yapalım diye bize arkadan sarılıp onunla nefes alıp vermemizi sağlayarak bizi esnetmesine gönderme yapıp ‘Beni böyle esnetecek ve aaaıııııhhh diye kulağıma seksi seksi nefes verecek bir adam istiyorum’ demesin miiiiii…
Desin demesine de önümüzde yürüyen ilk 20’deki 3 delikanlı birden bize dönüp nediyo leeeyn bu kadınlar bakışıyla bakınca iş iyice zıvanadan çıktı…
Yoga yaptık canlar, sapık bi durum yok hadi önünüze diyip belden aşağı sapık espiriklerimize geri dönerek ermiş bi halde Nişantaşı sokaklarında yürüyerek evlerimize gittik!

Güzel bir deneyimdi…
Ben bile kıkırdayıp olay yaratmadıysam kimse yaratamaz diyorum. Tüm geceyi yüzümde anlamsız ama keyifli bir gülümsemeyle geçirdim. Hatta bu sabah esnemiş kaslarımdan dolayı zaten uzuuun olan bacaklarımı daha bi uzuuuuuun hissediyorum diyebilirim…

Gidin deneyin. Alt tarafı 1.5 saat her şeyden uzak siz ve bedeniniz faydalı bir şey yapıyorsunuz…

Bu arada sadece 3 erkek vardı sınıfta. Yoga yapan erkekleri tebrik ediyor ama yoga yapan erkeklerle çıkmıyoruz diyoruuuuuum…
Sebep?
Bilmeeeeeem… Öğle yemende öyle dediler bende yazdım gitti! : )))

Hiç yorum yok: