Ozborn'dan Merhaba...

Ortaya karışık, akla, yüreğe ne düşerse buraçta...

Etiketler

26 Kasım 2011 Cumartesi

Çok sıkıntılıyım, çooo çooook !!! ;)))

Sabah sabah gülmekten yarıldım !!!

Annemin çook bilmiş bir çocukluk arkadaşı var. Emekli öğretmen.
Geçen gün bize gelmiş hatun...


Ucundan acıkta olsa Boğaz manzarasına sahip yatak odama götürmüş annem onu.
En götürülmeyecek günde götürmüş !!!


Yata-mata toplamadığım, bir gece hatta iki gün öncesinden üstümdekilerin dolaba kaldırılmayıp odanın bilumum münasip yerine çıkarılıp atılmış olduğu bi dağınıklığa, taşındığımızdan beri evimize ilk defa gelen çok bilmiş aile dostunu sok !!! 



Huyum değildir hayatta öyle birşey yapmam ama o gün evden öyle bir fırladım ki odanın ortasında donum-monumda olabilirdi !!! Öyle böyle değil odadın durumu, evden fırlayışım !!!


Boğaz manzaralı penceremin önünde İkea'dan alınma, her oturuşta minderi popomun altından kayan ve bu kayma sebebiyetiyle abidik bi şekilde oturduğum tayni koltuğum ve onun önünde yine İkea'dan alınma laptop masam ve laptopum durmakta... 



Tayni masanın üzerinde mimar olmayan şahıslar için ıvır-zıvır gelebilecek, bir sürü şeyde laptopun yanında! 

Bir mimar olarak kalemsiz ve çizgisiz deftersiz yapamam! 

Çantamda, başucumda, ofiste, arabamda aklınıza gelebilecek her yerde beyazlığı ve kalitesi arzu ettiğim standartlarda bir defter muhakkak bulunur. Ve yanında da 2 kalem. Kurşun ve ince uç yazan bir tükenmez...

Bu defterler bittiğinde atılmaz... Arşivime depolanır. Bir kaç senede bir sıkılma durumuma göre defterler gözden geçirilir, lüzumsuz sayfalar ayıklanır...



Gezi notları, konferans notları, adresler, desen çalışmaları vs. vardır bu defterlerde...

Biz bu defterlere sketch defteri deriz... Eğitime başladığımız ilk andan itibaren vazgeçilmezimiz olurlar... Mukadderaaaat !!!

Bir mimarın eli hiç bir zaman körelmemelidir... Gördüğünü-beğendiğini kağıda aktarır, günün birinde esinlenip kullanırım diye çiziktirir... Ya da en olmadık bi anda aklına bi detay çözümü gelmiştir hemen karalar... 

Annemle arkadaşı boğazı seyrederken, hatunun gözleri bir ara açık defterime takılmış...

Ve anneme 'ben öğretmenim anlarım, sıkıntısı-derdi olan çocuklar böyle karalamalar yaparlar' demiş !!!

Annem bunu bana bu sabah dedi...
Ozy'cim ne derdin var diye sorarak !!!
Walla 2 günlük 39 olmamın ve tartı üzerindeki sayının gerçek olması ve dolaptaki hiç bir şeye sığamamanın haricinde bi derdim yok dedim... Nerden çıktı şimdi bu sabah sabah?

Şule teyzen derdi var bu çocuğun dedi...
Çocuk derken?
Sen...
Anne ottuuuusdookuzuuuum ne çocuğu???
Ya işte çizimlerin...
Hangi çizimler?
Odanda ki defter...

Kalktım odama gittim ve defteri buldum, bu defter mi dedim... Bir kaç gündür notlar aldığımdan sayfaları karıştırdım bu çizimler mi dedim...

Annem evet dedi ve o anda koptum !!!

Bizden işte bu sebeplerden ötürü Picasso-micasso çıkmaz abi!
Daha taynicik bi çocukken şekiller çizmeye çalışan çocuğa içine cin kaçtı diyerek hocalar-hacılar çağrılır !!!

Annem ki kocası mimar bir kadındır...
Annem ki okumuş kültürlü bir insandır...
Annem ki emekli öğretmen kendisini psikolog-psikiyatr sanan arkadaşının etkisinde kalıp koskocaman mimar kızını problemli sanmıştır o nooooooo !!!

Şule teyzeyi arayıp biz mimarlarda psikoloci eğitimi alıyooos, sen örtmen olarak anlarım diyosunda bizimde işimiz insanlarla ucundan acık psikolociden-toplum yapısından-huyundan suyundan anlamamız-bilmemiz gerekmekte size verilen eğitimin daha bi farklısını bize de verdiler şşşşş yapmak çok istedim !!! Amma velakin annem izin vermediğinden klavyemin ucundan dökebildim !!! :))))))))))

Elbet bir psikolog gibi eğitilmedik... Ancak karşımızdakine doğru çözümler sunabilmek veya müşterimizle doğru bir iletişim kurabilelim diye eğitildik. Bizim işimiz basitçe ev-apartman tasarlama işi değil. İnsanla çalışıyoruz. Daha doğrusu tüm canlılarla. Bu sebeple az-çok bi şeyler bilmemiz gerekmekte teknik haricinde 'canlılar' hakkında !!! 

Kimi tasarımlarda mimarlar ekiplerine psikologları da katarlar. Çocuklar için bir yer tasarlanıyorsa çocukların psikoloji için en doğru tasarım için birlikte çalışılır mesela... 

İçinde yaşadığımız mekanlar psikolojimizi tahmin edemeyeceğinizden fazla etkiler. Mekandır, dört duvarlı-çatılı barınaktır diye geçmemek gerekmekte... Tasarladığımız mekanları kullanacak insanlar için en doğruyu yapması gereken meslek insanlarıyız!!!

Bir örnek, Japonya'da bir çift yeni doğacak yavruları için bir oda tasarlatıyorlar. Mimar anne rahmi formunda yapıyor odayı. Bebek doğuyor, odaya yerleşiyor ancak olması gereken gelişim bir türlü gerçekleşmiyor bebekte... O araştırma bu doktor vs. derken sorunun odada olduğu çıkıyor! Çocuk hala kendisini ana rahminde sanıyor çünkü !!! (Arzu eden olursa makaleyi bulur ve yayınlarım) 

Ahanda benim mesleğim böyle bir meslek! Tasarımlarımız böylesine etki bırakabiliyor canlı yaşamında! 

Emekli olalı ohaa sene olmuş bir ilk okul öğretmeni, yaptırmayı düşündüğümüz banyo ve mutfağımız hakkında ki detay çizimlerimi 'sıkıntılı bu çocuk' diye yorumlamış ya !!!

Köşe dolap çözümü her daim problemlidir. Sevmem köşe dolapları! Günün birinde köşe dolap çözüm çalışmalarımın psikolocik analizimde büyük bi ip-ucu olarak ele alınacağını hayatta düşünemezdim !!! 

Çocukluğumdan beri arada Van Gogh'un 'Ay Çiçekleri' tablosunu yapar dururum. Çok severim... Allah korumuşta Edvard Munch'un orjinal adı Skrik olan 'Çığlık' tablosunu karalamamışım !!! İşte o zaman bedenime özel gömlek siparişi vermek için annemi ikana ederdi Şulecik !!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))

Ben olsam çizimlerime bakmaz, odanın haline bakıp yorum yapardım da, yanni yılların örtmeni o mu daha iyi bilecek ben mi pisicocular mı??? :pppppp

Odama girmeyin diyorum ama anlatamıyorum ki !!! Bu güne kadar başıma ne geldiyse annemin yanlış anlaması veya yorumlaması sebebiyetiyle geldi !!! Nedim... 39 yaşında benim gibi eğlenceler yaşayan yoktur diyip mukadderaaat der geçer gider gülerim !!! :))))



Bi yaşıma daha girdim demek çok isterdim de şimdilik yeterli girdiğim yaş!!!

Mimarım ulan beeeen !!! Çizerim, karalarım, anlamlı-anlamsız notlar alırım, menteşenin takılacağı yerin detayını çizerim maymun dötü sanarsınız... Mühendisimiz, ustamız, asistanımız ve biz anlarız o çizimlerden sizin anlamanız için süslü paftalar yaparız !!!


Mimarların sketch defterleri şimdilerde basılıp kitap oluyor, sanıyormusunuz ki tek sayfa  atlamadan basılıyo onlar??? 

Hasta etmeyin leeeyn beni, sıkıntılarım var... Çizerim görürsünüz! :ppp

:))))))))))))))))))))))))))))

Hiç yorum yok: